Amersfood,  Lekker (lokaal) koken

Rundertajine met zoete aardappel en verjus

Rundertajine met zoete aardappel

Een lekkere lange zondagse rundertajine…maar dan – dankzij zelfgemaakte verjus – op maandagavond

Wat had ik er zin in! Een lekkere, lange, zondagse stoof. In de vorm van een rundertajine. Zaterdag kochten we mooi vlees in Het Lokaal, zoete aardappel en paprika’s erbij. Zakje fregola. Nog meer lekkers. En dat alles de volgende dag laaaaaang in mijn fijne tajine.

Help!

Het liep toch even anders. Ik zou met Mirthe laptopsleeves shoppen en daarna de pannen op het vuur zetten. Nog voor de lunch klonk er een noodkreet op Whatsapp:

“Wie kan er komen helpen?”

Dus…gympies aan en hop de auto in. Even bijspringen in Het Lokaal. De zon scheen, tegen alle verwachtingen in. En de Eem zwommen de bikkels van de ‘Swim to Fight Cancer‘. Kortom: veel meer mensen in De Nieuwe Stad dan verwacht! Gelukkig was met een uurtje de rust teruggekeerd, kon ik weer naar huis.

“Maar nu heb ik niet genoeg tijd voor mijn rundertajine….”

verzuchtte ik tegen chef Yustin

Yustin wist raad! “Scheutje azijn bij het vlees, is het met een uurtje gaar.”
Dat wist ik niet! We praatten nog even door over dat ‘zuurtje’ bij het vlees, waardoor het garingsproces versnelt, toen ik dacht aan mijn verjus.

Onrijpe druiven = verjus

Na de vakantie hing onze druif bomvol trossen kleine groene knikkertjes. Uitdunnen was nodig, weggooien was zonde. Dus maakte ik van alle weggeknipte onrijpe druiven verjus; een smaakversterker, bijvoorbeeld te gebruiken als azijn. Hoewel ik op de website van de échte verjus-makers Betuws Wijndomein zie dat je er ook prima een cocktail mee kunt maken 😉

Eigenlijk is de simpele versie niet meer dan het uitpersen van de druiven in de sapcentrifuge en het troebele sap laten uitlekken in een kaasdoek. Omdat je het op deze manier maar een dag goed kunt houden goot ik de verjus in ijsblokzakjes (de flessen verjus uit de winkel zijn gepasteuriseerd).

Die tajine heb ik zondag niet meer gemaakt. Wel maandag, na mijn werk. Dankzij de tip van Yustin had ik minder lang nodig dan gedacht én had ik een heerlijke malse rundertajine. Op een doordeweekse avond. Yum!

Ingrediënten | Rundertajine met zoete aardappel

(voor twee volwassenen en twee nog-niet-heel-veel-etende-tieners)

 • 500 gram magere runderlappen
 • 500 gram zoete aardappel
 • 1 pot runderbouillon – Kleinstesoepfabriek
 • 2 rode paprika’s
 • 1 grote rode ui
 • 2 of 3 tenen knoflook
 • Verse dille – naar smaak
 • Verse salie – naar smaak
 • Ras el hanout – naar smaak
  (ik had een testpotje van Green Gipsy Spices: lekker spicy!)
 • Scheutje zuur (azijn, citroensap, verjus)

Bereiden

 • Heb je geen (grote) tajine, gebruik dan een sudderpan.
 • De rode uit fijnsnijden, net als de knoflook. Even fruiten in de pan.
 • Het vlees in stukjes snijden en kort bruin bakken.
 • De ras el hanout over het vlees, heel even roerbakken.
 • Giet de bouillon in de pan en doe het zuur erbij (ik gebruikte dus drie ijsklontjes verjus)
 • Laat alles nu, met de deksel op de tajine/pan, op laag vuur sudderen. Ik heb een gasfornuis en zet de tajine altijd op een sudderplaatje op het kleinste pitje op de laagste stand. Héél langzaam sudderen dus. Zo’n 45 – 60 minuten.
 • Ondertussen snij je de zoete aardappel en de paprika’s in blokjes. Ook de verse kruiden mogen fijn.
 • Doe de groenten na de 45-60 minuten suddertijd bij het vlees. Mengen, deksel weer op de pan en nog zo’n 20 minuutjes doorgaren, tot de zoete aardappel gaar is.
 • Deze keer maakte ik fregola bij de tajine; geroosterde parelcouscous. Maar gewone couscous of platbrood kan natuurlijk ook. Jouw feestje. Eet smakelijk!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.