Amersfood,  Lekker (lokaal) koken

Smaak van Hollandse bodem

Het was zaterdag weer Smaak van de Streek. Een bijzondere streekmarkt, waarvan ik met trots kan zeggen dat ‘we’ voor de 15e keer de Grote Koppel in Amersfoort vulden met kramen vol heerlijke producten uit de omgeving.

Elke markt doe ik zelf ook even een rondje. Met portemonnee en tas. Zo gaat er altijd een doosje Jillicious Goods mee naar huis. En brood. En knoflook van Kees, Els & friends…ofwel Eemlook.

Op de valreep – want eigenlijk was hij al aan het opruimen – zag ik geweldige portobello’s liggen bij De Paddenstoelenkraam van Dirk de Vries. Die moesten mee naar huis! (De beste man heeft geen website, kom gewoon een keer naar de markt. Volgende kans: 13 december.)

Risotto_funghi_30092014_7

Van Hollandse bodem
Onderweg naar huis bedacht ik waar ik ze mee zou vullen. Met de geitenkaas van De Molkerei! De FoodWeLoveBox stond deze maand namelijk ook in het teken van ‘de streek’. Tja, die streek is in mijn ogen vrij ruim te nemen in Nederland. De Smaak van de Streek hanteert een principe van 50 kilometer om Amersfoort. Maar wat binnen die 50 kilometer niet verkrijgbaar is (of niet deelneemt aan de markt) mag ook van verder komen. Zo valt Dirk de Vries vanuit Groningen dus ook ineens onder ‘de streek’. Eigenlijk meer ‘Van Hollandse bodem’ dus. En laat dat nou het thema van de FoodWeLoveBox zijn deze maand!

Hollandse geitenkaas met zeewier
In de box dus geitenkaas van De Molkerei. Ooit begonnen aan huis met één geit. Al snel vijftig. Inmiddels haalt Els de melk voor haar kaas bij een geitenfokkerij en -melkerij in Deinum. Vlakbij de Waddenzee. Door die locatie is het misschien ook best logisch dat ik in de box een geitenkaasje met zeewier aantref. Wat een mooie combinatie! Het filmpje van de geiten is trouwens een must-see in het kader van ‘weet wat je eet’.

Risotto_funghi_30092014_6 Risotto_funghi_30092014_5

Butch & Dutch & Carnaroli
Ik had al bedacht om de portobello’s te combineren met risotto en de worstjes van Butch & Dutch/Mister Kitchen. De Albert Heijn bij ons in de buurt verkoopt deze worsten, dus ik haal de rest van de boodschappen ook daar. In het schap rijstsoorten ontdek ik een nieuwe risotto: Naturalmente Riso Carnaroli Italiano. 100% natuurlijk. Nu had ik al eens gelezen dat Carnaroli de lekkerste risottorijst is, die meestal niet zomaar in de supermarkt verkrijgbaar is. Nu dus wel! Ik kies de versie met truffel.

Risotto_funghi_30092014_4 Risotto_funghi_30092014_3

Aan de slag!
De geitenkaas is met zeewier. In de worstjes zit venkel. Dus: dille! De portobello vul ik met de in stukjes gesneden steeltjes van de paddenstoel, blokjes geitenkaas, dille, knoflook en pijnboompitjes. Gemengd met wat olijfolie. Terwijl de portobello’s zo’n 25 minuten de oven in gaan, maak ik de risotto.

De worstjes ontdoen van hun velletje en rul bakken in een koekenpan. In een andere pan een uitje en de risottorijst glazig fruiten. Met steeds weer een scheutje paddenstoelenbouillon gaar ik langzaam de risotto. Geduld is een schone zaak als je risotto maakt. Halverwege doe ik er aspergetips bij, zodat die tot knapperig mee kunnen garen. Als laatste gaat ook het vlees erbij. Alles op het bordje, lekker veel pecorino raspen, portobello erop en…eet smakelijk!

Risotto_funghi_30092014_2

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.