Amersfood

Snijbiet | Voor extra kleur in de curry

Mam, wat is jouw favoriete kleur?

kleur in de kastIk kan nooit goed antwoord geven op deze vraag. Mijn voorkeur wisselt nog wel eens. Dat geldt voor de kleur op de muur in de woonkamer, de kleur van mijn favoriete sneakers, de kleur van mijn kleding én zelfs voor de kleur van mijn eten! Ik vind zoveel mooi en leuk…

Kleur = Zwart?

Mijn kleding was vroeger zwart. Altijd zwart. Waarom? Omdat het makkelijk was? Geen idee…ik had het zelf niet eens door. Totdat Rinke eens riep dat er helemaal geen kleur in mijn kast hangt. Ik nog roepen: “Wel waar!

Tot ik die avond zelf mijn kast weer eens opende: zwart, donkerblauw, grijs….met een kleine uitschieter hier en daar. Een lichtblauwe spijkerbroek, bijvoorbeeld. Maar nee. Kleurrijker werd het niet.

Inmiddels heb ik daar wel verandering in gebracht. Hoewel ik in de winkels toch snel zwart in mijn handen heb, realiseer ik mij dat kleur zoveel leuker is! En leuker staat trouwens…

Zo ook in de keuken. Nee, niet de muur, die van bruin naar roze naar aqua-achtig ging. Het eten zelf! Hoe kleurrijker hoe smaakvoller het oogt. Voor de kinderen erg belangrijk, blijkt.

Kleur = Snijbiet!

Snijbiet kleur in currySnijbiet is dan een makkelijke winnaar: zeker deze mooie regenboog-editie. Roze, rood, geel, oranje…de stengels knallen van het aanrecht. Prachtig! Dus…ik heb ze maar heel even meegebakken, bang dat de kleur zou vervagen.

Ik verwachte hierdoor wel commentaar. Snijbiet heeft, met als spinazie, van nature die ‘grondsmaak’. Alsof je zand eet. Als je dan de stengels niet lang genoeg gaart, kan die smaak best overheersend zijn. Maar wauw, ik heb geen klacht gehoord!

Nu had ik de snijbiet verwerkt in een curry. Daarmee win ik eigenlijk altijd wel thuis. Zolang het niet te pittig, maar wel lekker kruidig is. Dus deze Thai Green Chicken Curry met kip, kikkererwten en snijbiet? Die blijft op de kaart!

Thaise curry met snijbiet

Snijbiet curry met kleurIngrediënten

Voor de kip-marinade:

Cheat? Neem een kant-en-klaar-pasta of…gebruik een droge mix, zoals de Thai Green Curry van Jonnie Boer. Je kunt de ingrediënten natuurlijk ook zelf samenvoegen, zodat je naar eigen smaak kunt variëren in scherpte of kruidigheid. Neem dan bijvoorbeeld knoflook, rode ui, laos (had ik niet in huis, dus ik nam gember), citroengras, koriander(zaad), komijn, kurkuma, gedroogde chili, groene peper…. 

Ik heb de (in stukjes gesneden) kipfilet zo’n half uur laten marineren. Als je een droge mix gebruikt, dan is het wel lekker om er wat limoensap en een beetje olijfolie door te doen.

Verder:

  • Kipfilet
  • Een blikje kikkererwten
  • Een bos snijbiet
  • Sjalotten
  • Kokosmelk
  • Rijst

Bereiden

De kipfilets in stukken snijden en marineren met het kruidenmengsel. Lekker even laten staan, afgedekt met folie en het liefst nog even in de koelkast…zeker nu het zo lekker warm is buiten!

Ondertussen zet je een pan water op voor de rijst (of zwengel je rijstkoker aan), snipper je de sjalotten en snij je de snijbiet fijn. Niet te fijn, maar in zijn geheel eet het wat ongemakkelijk denk ik.

In een hapjespan verhit je wat olie of boter. Fruit de sjalotten. Bak de kipfilet al omscheppend tot ze kleuren. Voeg dan de kikkererwten en kokosmelk toe. Deksel op de pan, vuur laag en lekker laten sudderen tot de kip gaar is. Voeg een paar minuutjes voordat het gaar is de snijbiet toe. Dit kan dan nog even zacht worden.

Als de rijst gaar is: afgieten en opscheppen maar. Strooi nog wat verse koriander over de curry en … eet smakelijk!

photo “kleur in de kast” made by gratisography.com

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.