Amersfood,  Lekker (lokaal) koken

Soesterknollen | van schaamte naar smakelijk

Soesterknollen recept Het Lokaal doosIk ben geboren in Soest. In het ziekenhuis Zonnegloren, om precies te zijn. Oké, direct na mijn geboorte werd ik met een ambulance naar het WKZ in Utrecht gebracht – want te vroeg. Daar verbleef ik de eerste drie weken van mijn leven, voor ik terug mocht naar het ziekenhuis in Soest. Toch ben ik door geboorte een Soestse. Zoals mijn vader altijd zei:

“Een echte Soesterknol”

Vreselijk vond ik dat, Soesterknol. In Amersfoort was je tenminste een Keientrekker. Stoer! Maar een knol? Stom! Ik schaamde me er een beetje voor.

Wist ik veel dat dit over groente ging…

Vorig jaar belde Peter, een boer uit Soest. Of we in Het Lokaal interesse hadden in Soesterknollen. Hij kwam gelijk een krat brengen. Terug van weggeweest. Een van de laatste vergeten groenten. Groente met een verhaal! Ze waren vroeger erg populair, vanwege de uitstekende smaak. Maar, dan moesten ze wel rond Sint Laurens gezaaid worden (10 augustus) en vóór eind december geoogst, anders waren ze niet lekker meer.

Willem I, een koninklijk gerecht

bron: soesterknollen.nl – Anneke en Peter Kuijer

Wat blijkt nou, Soesterknollen waren de lievelings van Koning Willem I (1792 – 1843). In de herfst at hij dat met een gebraden schapenbout. Daarbij een goed glas bourgogne. Diverse families aten op 24 augustus – de verjaardag van de “goede prins” – Soesterknollen. En zo kreeg de Soesterknol met lamsvlees een politiek tintje, hoewel de knollen zelf nooit de stempel ‘koninklijk’ kregen.

Overigens voelde ik me niet onterecht beledigd als mijn vader me zo noemde, zo lees ik op de website van Anneke en Peter. Lees het gerust, het is bijzonder om te zien hoeveel weetjes en verhalen er zijn over zo’n ogenschijnlijk simpel knolletje…

Soesterknollenstoof met wortel, lamsgehakt en couscous

Ingrediënten

  • Soesterknollen recept Het Lokaal300 gram Soester knollen – Holec Holsteins – Soest
  • 300 gram wortels – Bio Romeo, Krispijn van der Dries – Ens
  • 300 gram lamsgehakt – De Bokkenbunker
  • 1 rode ui – Bio Romeo
  • 1 teen knoflook – Eemlook – Leusden
  • couscous
  • broodkruim/paneer en een ei
  • kipbouillon
  • kruiden: komijn, kaneel, dille
  • zout en peper
  • eventueel: yoghurt-tahinsaus*

Bereiding

Soesterknollen recept Het LokaalSchil de soesterknollen en wortels en snij ze in plakjes. Schil de ui en knoflook en snij ze fijn.

Meng het gehakt met de kruiden, rode ui, knoflook, wat broodkruim/paneer en een ei. Draai kleine gehaktballetjes.

Zet de pan of tajine op het vuur, schenk er een scheut olie in. Bak de gehaktballetjes rondom bruin. Voeg de groenten toe en bak deze even mee.

Schenk de bouillon in de pan, tot alles net onder water staat. Doe het deksel op de pan en stoof alles in zo’n 20 minuten gaar.

Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Eet smakelijk!

* wil je een yoghurt-tahinsaus erbij? Meng dan yoghurt, tahin, citroensap en wat versgeperste knoflook tot een saus.

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: