Amersfood,  Lekker (lokaal) koken

Spicy Speculaas – verrassend lekker!

Gisteren vierden we een gezellige Sinterklaasavond met de familie bij ons thuis. Een goede reden een recept uit te proberen voor ‘bij de koffie’. Op de website van Original Spices by Jonnie Boer zag ik een spannend recept: spicy speculaas met Ras el Hanout.

Magisch Marrakech

Een paar jaar geleden kochten we een zakje van dit ‘beste uit de winkel’ (letterlijke vertaling) op – toepasselijk – het Place des épices in Marrakech. Ik denk dat we wel een uur in een klein winkeltje stonden met honderden potjes vol heerlijke kruiden. Magisch! De verkoper vertelde en vertelde, we mochten alles ruiken en proeven (en kopen natuurlijk). Het liefst gooiden we de koffer vol, maar ja…dat durfden we toch maar niet aan.

Sindsdien koken we vaak met deze kruidenmix, hoewel het echte Marokkaanse zakje al snel leeg was. Natuurlijk kunnen we de mix van gember, kaneel, korianderzaad, komijnzaad, kardemom, kruidnagel en nog meer lekkers zelf mengen. Maar de kruiden van Jonnie Boer zijn bijzonder goed en puur. Een goede tweede keuze voor als je niet elke maand naar Marokko reist…

Maar nu: spicy speculaas

Op scherm zag het recept er lekker uit. De uitwerking is niet minder. Wat een bijzonder verrassende combi. Ik moet wel bekennen dat het handig is vooraf te vermelden dat er andere kruiden in zitten. Ondanks dat je het wel ruikt kan het toch wel verrassend zijn als je speculaas verwacht en Ras el Hanout proeft. Beetje het groene ketchup-syndroom.

Het recept is dus te vinden op de website van Original Spices. Ook al is de Sint alweer weg, het is geen straf dit alsnog te maken in de koude decembermaand!

Eigen amandelspijs

Zou ik het bijna vergeten! Ik heb de amandelspijs niet uit een pakje, maar zelf gemaakt. 500 gram amandelmeel, iets minder suiker (nu 350 gram, meer had ik niet in huis), twee eieren en de rasp van een limoen. Dat heb ik al eerder gedaan, lees maar in het recept van mijn ‘gewone’ gevulde speculaas!

spicy speculaas

spicy speculaas

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: