Amersfood,  Lekker (lokaal) koken

Spruitjes? Bah! – Proefkoken voor Het Lokaal

Spruitjes? Bah!

De eerste reactie van Mirthe en Jelka als ze horen wat we eten. Nu zit onze tiener Mirthe toch wel enorm in de fase dat ze bij (bijna) alles ‘bah’ roept…

Ik lust heus wel wat hoor. Boontjes, broccoli, patat, pizza, pannenkoeken…

En ach. Het valt ook allemaal wel mee. Want eenmaal op het bord eet ze vaak wel goed en vaak is het toch ook ‘wel lekker’.

Grootmoeders spruitjes

Vreemd genoeg zijn spruitjes een standaard lust-ik-niet-groente. In menig huishouden wordt bij voorbaat al geroepen dat ze vies zijn. Ik snap daar helemaal niks van. Vroeger maakte oma vaak spruiten. En nee, die vond ik ook niet zo lekker. Maar wat wil je: lang gekookt, lading nootmuskaat erover, prakken en eten maar. Want, ik moest altijd alles proeven. Tegenwoordig staan spruiten een stuk veelzijdiger op het menu. Stamppot met kaas, wokken met noodles of….uit de oven. Heerlijk!

Lokaal pakket

Vorige week zijn we eindelijk gestart met iets dat al vanaf Lokaal-dag 1 op ons wensenlijstje stond. Recepten. De producten op het recept staan klaar in pakketjes. Paar dingetjes nog zelf toevoegen en: aan de slag! Ja, je moet wel zelf koken. Maar ach, als het even ontbreekt aan inspiratie, kan zo’n pakket best handig zijn. Vorige week begonnen we makkelijk: stamppot boerenkool. Deze week, speciaal voor de mensen die niet weten hoe lekker spruitjes zijn, een heerlijke ovenschotel. Echt, probeer het!
Zelfs mijn ‘Spruitjes? Bah!’-dochters aten met smaak en gaven toe dat spruitjes best lekker (kunnen) zijn.

Eet smakelijk!

Ingrediënten

voor 4 personen

  • 500 gram spruitjes (van Tuinderij ’t Oud Erf uit Achterveld)
  • 500 gram zoete aardappel (van BioRomeo uit Ens)
  • 1 sjalotje (ook van BioRomeo)
  • 1 teen knoflook (van Eemlook uit Leusden)
  • 2 kipfilets (van Het Binnenveld uit Rhenen)
  • Kruiden: wat je lekker vindt…ik had dille, salie, tijm en wat anijszaad
  • Olijfolie
  • En als je dat lekker vindt (wij wel!): spekblokjes, uitgebakken.

Bereiding

Snij de kipfilets door de helft. Schenk een scheut olijfolie in een schaal en doe hier de kruiden bij. Meng de kip goed in het kruidenmengsel en laat het even marineren.

Maak de spruiten schoon en snij ze doormidden. Kook ze kort voor (max. 10 minuten, misschien nog wel korter, anders worden ze stiekem toch weer grootmoeders spruitjes). Schil ondertussen de zoete aardappel en snij deze in blokjes. Snipper het sjalotje en fruit deze samen met de fijngesneden knoflook in een koekenpan.

Doe de spruiten, zoete aardappel en de gebakken sjalot/knoflook in een ovenschaal. Doe hier nog een scheutje olijfolie bij en hussel alles een beetje door elkaar. Naar wens mag hier ook wat zout en peper bij.

Leg de kipfilets op de groenten en schuif de ovenschaal in de oven. Laat ongeveer 30 minuten bakken tot de kip gaar is.

Voeg je voor een extra bite spekblokjes toe? Bak deze in de koekenpan en voeg ze toe als je de schaal uit de oven haalt.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: