Taart! Biertje erbij?

Vorige week hadden we de StreekChef taartwedstrijd. Maar liefst 21 taarten proeven. Pfff, wat een opgave weer. Lekker? Nou, niet altijd. Daarom best een toestand. De ene keer moet je oppassen dat je niet nóg een hap neemt en bij de volgende taart baal je dat je een te grote hap hebt genomen. Maar smaak of geen smaak: het is zeker een bron van inspiratie!

Mirjam en Francien van De Gevulde Tafel hadden een “Tasty Lady Lemon Pie” gemaakt. Wat mij betreft een hele originele streektaart! Een biertje uit de streek verwerken in een taart. Ondanks dat we de taart wel iets té veel naar bier vonden smaken, was het idee een compliment waard. En nu, na mijn versie hieronder, weet ik dat het ook een compliment waard is dat de taart geen compacte massa was, maar luchtig.

Direct bij het proeven nam ik me voor dit ook eens te proberen. Al een tijd geleden las ik in een magazine over IPA van Brand. Geen streekbiertje, maar de omschrijving maakte me nieuwsgierig: 

Fruitige geur van mango, krachtige smaak van citrus

Aangezien het bier dus al een citrussmaak had, wilde ik het bittere en zure aanvullen met zoet. Dus geen lemoncurd, maar mangocurd. Moet te doen zijn!

De curd slaagde direct. Mango, wat munt en limoenrasp. Lang roeren werd beloond: een mooie romige curd met een zoetzure smaak.

De taart daarentegen… Poging 1: teveel vocht. De taart zakte als een pudding in elkaar, waardoor er een soort van dunne zemen lap overbleef. Poging 2: geen idee. Te zwaar? Te vol? Te veel bloem? Hoe dan ook, het werd een loodzware cake die me nog veel te nat was van binnen. Bij poging 3 besloot ik de eieren niet zo ineens toe te voegen, maar het eiwit eerst stijf te kloppen. De gouden greep! 

Het doorsnijden van de taart is altijd spannend. Is het echt gaar? Lucht? En ja, deze was goed! Snel gevuld en overgoten met de curd. Jammer genoeg kon ik nog niet proeven. Dus dan is het nog maar afwachten of het ook echt lekker is. 

Dus, lieve familieleden: was het lekker?

(ik vond ‘m zelf wel lekker…)

Ingrediënten

2 mango’s, geschild en in blokjes gesneden

100 gram roomboter

125 gram suiker

3 eieren

Limoenrasp en sap van 1 limoen

Beetje munt, fijngesneden

Mangocurd

Zet een pan met een laag water op en hang hier een au-bain-marie-kom in (of hang een pan in de pan…als de bodem het water maar niet raakt!)

Pureer de mango zo glad mogelijk met een staafmixer. Smelt de boter en de suiker au-bain-marie en voeg hier de mango aan toe. Laat dit warm worden. Roer daarna de (losgeklopte) eieren erbij. Blijven roeren! Zodra de saus indikt kan ook de limoenrasp en het sap erbij. En last but not least de munt. Mag best in wat sliertjes, tenzij je echt een smooth curd wil maken. In totaal laat je de curd zo’n 20-25 minuten (al roerend) indikken.

Het vuur kan uit. Hang de kom in een schaal of giet de curd in een schaal, zodat het kan afkoelen. Eenmaal afgekoeld kan de curd in een potje. Deksel erop en in de koelkast zetten tot je het gebruikt.

Ingrediënten

230 gram suiker

350 gram bloem

8-10 gram bakpoeder

80 gram boter

2 grote eieren

Vanille (merg uit boon)

snuf zout

200 ml bier (Brand IPA, Tasty Lady…een lekker fris biertje dus)

IPA-Biertaart

    • Oven voorverwarmen op 150 graden.
    • Eieren splitsen
    • Bloem en bakpoeder zeven, snuf zout erbij
    • Boter en suiker samen mixen tot een gladde massa
    • Ik heb dit gedaan met de K-klopper, zodat ik die daarna laag kon laten draaien om ook de eiwitten door het mengsel te ‘spatelen’.
    • Voeg de bloem toe aan het botermengsel, goed mengen.
    • Meng daarna ook het eigeel en de vanille erdoor.
    • Klop de eiwitten stijf en spatel deze door het deeg.
    • Als laatste: bier. Ik had eerst 180 ml gebruikt, maar vond het nog wat dik. Nog een scheutje erbij dus, tot ik dacht de juiste dikte te hebben.

Bakblik invetten en/of bekleden met bakpapier. Deeg in het blik gieten en dan zo’n 60-70 minuten in de oven. Check met een prikker of het deeg gaar is. Duw ook even op de taart, dan voel je of het luchtig is of een meer compacte massa. 

Gelijk uit de vorm halen en laten afkoelen. 

Doormidden snijden, laagje curd smeren. Bovenkant weer op de onderkant en een flinke scheut curd over de bovenkant gieten. 

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.