Story of my life

The meaning of…science!

Een prachtig voorbeeld. Hoe de huidige techniek de kwaliteit van het leven verbetert? Met een 3D-printer! Veel mensen zien het nog als overbodig speelgoed. Waar prachtige mogelijkheden worden omschreven, branden sceptici het al snel af met twijfels.

Tot vandaag?

Kaiba

Een baby met ademhalingsproblemen. Artsen in de VS redden zijn leven door een versteviging (stent) in de luchtpijp aan te brengen. Deze stent komt uit… een 3D-printer! Deze techniek is gloednieuw. Sterker nog, het werd overhaast goedgekeurd, omdat het jongetje in levensgevaar was. Zonder ingreep zou hij overlijden. Het kraakbeen van baby Kaiba is door een ziekte (nog) niet sterk genoeg. Hierdoor sloeg de luchtpijp regelmatig dicht, waardoor Kaiba geen zuurstof meer kreeg.

Stent
Kno-arts Glenn Grenn schakelde de hulp in van een biomedisch technoloog om een stent te ontwikkelen waarmee de luchtpijp opengehouden zou worden. Door een ct-scan van Kaiba te maken kon de juiste vorm worden vastgesteld en nauwkeurig worden uitgeprint op een 3d-printer. De stent is van biopolymeer, dat binnen drie jaar oplost in het lichaam. De verwachting is dat de luchtpijp van Kaiba dan genoeg kraakbeen heeft aangemaakt om zelfstandig te functioneren. Drie weken nadat de stent geplaatst was, werd Kaiba van de beademing gehaald. En sindsdien heeft hij geen ademhalingsproblemen meer gehad.

Levens redden met behulp van een 3D-printer. Er werd al over gesproken, maar dit is dan dus het eerste succesverhaal. Een van velen hoop ik. Wat een mooi verhaal!

Luchtpijp

Bron (incl. foto’s): NOS

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.