Amersfood,  Lekker (lokaal) koken

Tom Kha Kai | Cheat or challenge?

Ooit at ik Tom Kha Kai bij restaurant Sloop. Ik was direct verkocht: dit is lekker! Maar…hoe maak je dat? Chef Dolf stond toch even bij ons te kletsen, ik dacht: ik vraag het gewoon… Dolf gaf niet alles prijs. Gelukkig somde hij wel in razend tempo de basis op. Die ik natuurlijk direct uit mijn hoofd leerde, om nooit meer te vergeten.

Djeroek poeroet, galanga, sereh en … rode peper

Tom kha kai

Ok, ok, inmiddels kun je deze ingrediënten makkelijk vinden door de naam van de soep te Googlen. Recepten genoeg! En nu doe ik daar nog een schepje bovenop. Op speciaal verzoek: mijn versie van Tom Kha Kai.

Cheat or Challenge?

Dat jij toch altijd zin hebt om zo uitgebreid te koken!?!

Met deze zin word ik regelmatig toegesproken.
Lieve mensen: daar heb ik helemáál niet altijd zin in. Sterker nog: dat doe ik ook echt niet ‘altijd’! Wat ik wél doe is zoeken naar recepten die snel, simpel en toch waanzinnig lekker zijn. Meestal werk ik volgens het principe ‘Cheat or challenge’:

 1. Veel werk, want alle ingrediënten maak ik vanaf de basis (meestal in het weekend)
 2. Minder of weinig werk, want sommige ingrediënten koop ik kant-en-klaar (voor de doordeweekse maaltijd)

Kant-en-klaar?! Ja. En dat klinkt heftiger dan het is. Zo kun je pasta maken van bloem en ei, of je koopt verse pasta in de winkel. Tomatensaus maak je van verse tomaten en kruiden…maar in de winkel zit dat ook in blik, pak of pot. Ik let wel altijd op ingrediënten. Geen ’troep’ in mijn gerechten, zoals pakjes en zakjes waar idioot veel zout aan is toegevoegd. Niet nodig!

Voor deze Tom Kha Kai kun je ook twee kanten op. Uren werk, met zelfgemaakte kippenbouillon bijvoorbeeld. Maar als je sneller wilt en kant-en-klare bouillon of blokjes geen probleem vindt…dan is dat ook prima! Als ik niet zelf bouillon maak, gebruik ik vaak (chicken flavour) bouillonpoeder van Bio Today. Stel dat je verder geen kippenvlees toevoegt aan de soep, dan is deze Tom Kha Kai nog vegan ook!

tom kha kai soep - 1

Ingrediënten

De basissoep

 • 3 liter kippenbouillon (do you cheat or challenge?)
 • 1 rode peper, zonder zaadjes, fijngesneden (of twee, als je van lekker pittig houdt)
 • 4-6 limoenblaadjes (toko: ‘djeroek poeroet’)
 • Laoswortel in plakken (toko: ‘galanga’, neem anders gemberwortel)
 • 2-3 stengels citroengras (toko: ‘sereh’), geknakt (ik snij de stengel doormidden, maar laat de kern zitten, zodat de stengel verder één geheel blijft)
 • 1 blikje kokosmelk
 • 2 eetlepels bruine suiker
 • vissaus (naar smaak)

Lekker in de soep

 • Paddenstoelen (shii-take, kastanjechampignons, oesterzwammen….)
 • Bosui fijngesneden
 • Iets groens: Paksoi, aspergetips, sperziebonen of gewoon lekker niet. Kan ook… (Ik gebruikte op het plaatje bij dit bericht aspergetips, aangezien ik de paksoi was vergeten en dit had ik al in huis voor een andere dag)
 • Kip(endij)filet in stukjes (hoeft dus niet persé, maar ja, de KAI in Tom Kha Kai staat wel voor KIP)
 • Vullend bakkie? Doe er Noodles in!
 • Garneren: Koriander of dille

Hoe maak je dit?

 1. Maak de bouillon (vers of met poeder/blokjes) en laat dit afkoelen
 2. Meng de kokosmelk door de bouillon
 3. Voeg de citroengras, limoenblaadjes, laos en rode peper toe
 4. Breng dit aan de kook en laat dit een poosje goed op laag vuur trekken (Kwartier/half uur….tussendoor even proeven of de smaken er al lekker in zitten.) Voeg ook de bruine suiker en vissaus toe. Begin met een beetje, blijven proeven en toevoegen tot je het lekker vindt!
 5. Ondertussen snij je de kip, bosui, paddenstoelen en wat je er meer in wilt doen in reepjes.
 6. Nu vis ik op dit moment met een schuimspaan de laos/gember, citroengras en limoenblaadjes altijd uit de soep (daarom laat ik het ook wat langer dan gemiddeld trekken denk ik). Waarom? Om niet aan tafel te horen: ‘ieuw, bah, gedver’ als één van de dames op een stukje laos bijt of probeert een limoenblaadje weg te kauwen. Het hoeft natuurlijk niet….mag wel.
 7. De overige ingrediënten kunnen er nu bij. Heb je groene groenten die wat langer moeten garen, kook deze dan voor. Paksoi en aspergetips zijn in een paar minuutjes lekker, dus dan hoeft dat niet.
 8. Kook ondertussen ook je noodles, die hebben vaak maar een paar minuten nodig. Je kunt er ook voor kiezen de noodles op het laatst direct aan de soep toe te voegen en ze in de soep zelf gaar te koken!
 9. Schep de soep in een kom en garneer met de koriander of dille. Hou je van fris tegenover pittig? Leg dan wat kwartjes limoen op tafel, zodat de mensen die dit lekker vinden er nog een beetje limoensap in de soep kunnen persen!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.