Amersfood

Uit eigen tuin | Bramen en appels

Ruim 600 gram rijpe bramen. De oogst in onze eigen tuin, na een heerlijke vakantie in de Dordogne. Dat is nog eens lekker thuiskomen!

Onze tuin begint aardig op een moestuin te lijken. Courgette, komkommer, aubergines, tomaatjes, aardbeien, blauwe en rode bessen, druiven, wortels, een paar appels, we hopen op paprika’s en het succesnummer: bramen. Het einde van onze bramenoogst is nog lang niet in zicht, dus moest er met de huidige hoeveelheid rijpe bramen snel iets gemaakt worden. Ik hou alleen niet van jam. Dat wordt het dus niet.
Met de ingrediënten in de la en wat inspiratie van internet heb ik een bramen-appel-plaattaart gemaakt. Niet moeilijk, snel klaar en … heerlijk! Makkelijk in repen te snijden, dus ook makkelijk te bewaren. Tenzij je een feestje hebt of alles gewoon lekker zelf oppeuzelt, maar dat laatste raad ik je niet aan. Het vult prima!

Bramen Appel Taart

Voor bodem en top

  • 600 gram bloem (gezeefd)
  • 200 gram suiker
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • citroenrasp
  • 200 gram ongezouten boter
  • 2 eieren
  • 2 theelepels vanille (ik heb poeder uit Frankrijk, ik zou zeggen: naar smaak op eigen inschatting)
  • snufje zout
  • Voor de vulling

  • 100 gram suiker
  • 4 theelepels maizena
  • citroensap
  • 600 gram bramen (meer had ik niet ;-))
  • 2 appels
  • Meng bloem, suiker, bakpoeder, kaneel en citroenrasp.
    Voeg de boter toe in kleine stukjes, samen met de eieren, vanille en zout. Kneden tot een kruimeldeeg.
    Doe de helft van het deeg in de bakvorm en druk dit aan tot een stevige bodem.
    Meng de rest van de suiker met maizena en citroensap tot een papje.
    Voeg de bramen en appel toe en meng dit met het papje.
    Verdeel het fruit over de bodem.
    Verspreid de rest van het deeg als crumble over het fruit.
    Zet de plaat 45 minuten in een tot 180 – 200 graden voorverwarmde oven. Hou in de gaten of de bodem niet verbrandt. Als de bovenkant van de taart een beetje bruin is, is de bodem ook goed.

    Laat de plaat helemaal afkoelen. Dat wordt het een lekkere stevige ‘koek’ en kun je het makkelijk in stukken snijden!
    Geniet ervan!

    Bramen Appel Taart

    Bramen Appel Taart

    Zoetekauw Rinke wilde er meer suiker in de volgende keer. Dus ben jij ook zo’n fan van zoeter-dan-zoet, hou er dan rekening mee als je onderstaand recept gaat maken.

    6 Comments

    Leave a Reply

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    %d bloggers liken dit: