Amersfood,  Lekker (lokaal) koken

Viva Italia!

AvondvierdaagseVorige week liepen we de avondvierdaagse. Mirthe mocht voor het eerst meedoen, vijf kilometer per dag door Kattenbroek, Nieuwland en Hoogland wandelen. Heel gezellig allemaal, op een compleet onpraktisch detail na. Starttijd: 18.00 uur. Verzamelen: 17.45 uur. Eten: 17.00 uur. Of eerder, want Mirthe is absoluut niet de snelste eter.

Als je ook gewoon moet werken en de meiden naar school en BSO moeten, dan is het niet alleen belachelijk vroeg om te eten, maar ook een flinke uitdaging op tijd iets op tafel te zetten. We namen ons voor de eerste dag dan maar brood te eten. De tweede dag was Rinke vrij, dus schoven we gelukkig (in rap tempo) een bordje pasta naar binnen. Dag drie…pita’s met kaas (en dan maar extra wortels en tomaten mee voor onderwerg). Dag vier…je raadt het al? Juist, brood.

Wat een inspiratieloze eetweek. En ik ben al geen fan van brood als avondeten. Warm eten of een lekkere salade. Dat eet ik het liefst de hele dag. Maar brood? Dat is een straf! Natuurlijk bedoel ik de gewone gesmeerde boterhammen of bolletjes, geen luxe belegde bol of een warm ovenbroodje. Daar kan ik me nog wel een beetje in vinden. Voor mij liever geen boterham met kaas.

Eigenlijk had ik zaterdag al zin om de keuken in te rennen en weer een heerlijke warme maaltijd te koken. Een feestje van Schipper Bosch (verhuurder/ontwikkelaar van Het Lokaal) gooide roet in het eten. Letterlijk trouwens, want op dat feestje was het ‘vleesch op vuur” duidelijk aanwezig.

Zondag. Eindelijk. Lijstje maken, boodschappen doen, oven aan en messen slijpen. Viva Italia, eten in tricolore. Nice!

Ik experimenteer graag met verschillende verhoudingen voor het bladerdeeg. Dit keer heb ik ook echt de instructies van 24Kitchens Rudolf aangehouden: kneden, rusten, rollen, vouwen (toeren heet dat), rusten, rollen, vouwen, rusten en rollen. Dit maakt het deeg mooi luchtig door de lagen boter en deeg die ontstaan.

Maar ja, de Albert Heijn verkoopt ook kant en klare rollen bladerdeeg. Ideaal. Toch?

IngrediëntenCapresetaart

Deeg

  • 250 gram bloem (gezeefd)
  • 100 gram boter (lekker koud, in kleine blokjes)
  • 2 eieren
  • scheutje water
  • snufje zout
  • gedroogde tijm

Vulling

  • Vijf tomaten
  • Eén courgette
  • Twee bollen mozzarella
  • Pancetta (plakken)
  • Verse basilicum
  • Verse tijm
  • Een ei
  • Eventueel pijnboompitten

Bereiden

Maak je zelf deeg? Mix dan bloem en water en voeg ook de eieren en een snufje zout toe. Meng dan het boter erdoor. Dit hoeft niet eens helemaal glad gemengd te zijn, want straks ga je vouwen en kneden en vouwen en kneden en…..nou ja, dan krijg je dus meer die laagjes boter/deeg, waardoor je bladerdeeg lekker luchtig wordt. Doe de bal in plastic en leg het minimaal een half uur in de koelkast. Haal het deeg uit het plastic en rol het uit. Goed bloemen, want anders plakt de boter aan het aanrecht. Eenmaal een mooie rechthoekige plak gerold? Dan vouw je de plak in drie delen op. Kwartslag draaien en nog eens uitrollen en weer opvouwen. Weer in plastic in de koelkast. Half uurtje later nog eens herhalen en dat dan een half uur daarna nog eens.
Misschien deed ik het niet zoals het hoort, maar ik had wel heerlijk soepel deeg en eenmaal gebakken was de korst heerlijk knapperig en luchtig.

Heb je geen zin of geen tijd? Bladerdeeg ontdooien of een pak ‘verse’ bladerdeeg van de super uitrollen.

Oven voorverwarmen op 180 graden. Taartblik/quichevorm invetten. Deeg op maat rollen en in het blik leggen. Leg een vel bakpapier op het deeg en strooi de vorm vol met bakbonen (koop gewoon een zak gedroogde bonen bij de supermarkt, net zo handig en wel zo goedkoop). Bak de bodem ‘blind’ ongeveer een kwartier. Haal dan de bonen uit het blik en laat het even afkoelen.

Terwijl je dat kwartier wacht op de bodem, kun je de vulling vast snijden. De tomaten, courgette en mozzarella snijd je in mooie dunne plakken. Nu vul je de bodem met om en om plakjes: courgette, tomaat, mozzarella, courgette, tomaat, pancetta, courgette, tomaat, mozzarella, enzovoort.

Ik vond het fijn een beetje bindmiddel en wat glans toe te voegen. Dus klutste ik een ei, waarmee ik de boel bestreken heb. Gewoon met een kwastje, geen dikke scheuten ei in de vorm. Het wordt straks vochtig genoeg!

Hele bodem gevuld? Dan nog even wat tijm strooien en de oven ermee. Nog zo’n 20 minuten.
Als je de bodem uit de oven haalt, pas op. Tomaat & mozzarella = vocht. Veel vocht. Ik heb het een beetje afgegoten voordat ik de taart aansneed. Strooi geroosterde pijnboompitjes en wat basilicum op de taart en smullen maar!

Oh ja, ik had er een salade bij van snijbiet, perzik, avocado, anijs-cress (was nieuw bij de AH, lekker!) en een vinaigrette. Daar bleef nog een beetje van over, dus de dag erna met toevoeging van wat couscous de perfecte lunchsalade!

Eet smakelijk!

En nog even het aantal calorieën, ongeveer…voor de hele taart, dus even kijken hoeveel je ervan opeet 😉

Schermafdruk 2015-06-11 10.11.55

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: