Amersfood

Waarom die kraanvogel?

kraanvogel tattooEen kraanvogel. Sinds een week of zes staat er een origami-kraanvogel op mijn pols. Een tattoo. Voor altijd. Hoewel ik al jaren dacht aan een tatoeage op mijn pols, wist ik pas sinds deze zomer wat er getekend moest worden. Die kraanvogel. Een weloverwogen keuze dus, waar lang over is nagedacht.

Waarom die kraanvogel?

Die vraag is me de afgelopen weken natuurlijk al vaak gesteld. Ondanks dat ik wel weet waarom en dit ook vaak probeer uit te leggen, komt het er nooit zo uit als ik wil. Met een ‘ik vind het gewoon erg mooi’ kom je er natuurlijk ook niet helemaal. Dus hier het uitgebreide antwoord op de vraag:

Waarom die kraanvogel?

De kraanvogel staat voor gezondheid en geluk. Twee onderwerpen die de afgelopen twee jaar wel erg vaak aan bod kwamen.

kraanvogel tattoo ok corral
Robin vereeuwigde de kraanvogel op mijn pols

Gezondheid

Overlijden, ziekte en ongelukken… Op 23 december 2013 plaatste ik een foto op Facebook van de verhuizing van het Meander Ziekenhuis. Ik was onder de indruk van de structuur en planning van deze ‘operatie’. Steeds weer zag ik een stoet ambulances rijden die patiënten van oud naar nieuw brachten. Op dat moment kon ik nog niet vermoeden dat ik in de twee jaar daarna bijna mijn vaste parkeerplaats kon claimen in het nieuwe ziekenhuis. Wat extra gezondheid, zeker ook voor de dierbaren om mij heen, is best welkom.

Geluk

kraanvogel tattoo
Nee, het deed geen pijn (vraag 2)

Het was niet alleen kommer en kwel. Zeker niet. Wat een topjaar voor Het Lokaal. Wat als ‘idee’ ontstond op de Smaak van de Streekmarkt werd ineens werkelijkheid. Poppodium De Kelder verhuist naar de overkant. Zou het niet fantastisch zijn als in het oude pand… Het avontuur ging van start. Zelfs op het strand in Turkije keken we elke minuut vol verbazing naar het stijgende percentage van de crowdfunding-teller. Vlak voor de vakantie werd de 100% bereikt, maar de tijd was nog niet op. Fantastisch om te zien dat er bijna 150% werd gefund. Het Lokaal kon van start. Het is een mooi, maar intensief traject. Een inmiddels zeven kilo lichtere Rinke zegt genoeg (jammer dat dit bij mij nou nooit dat effect heeft). Ik ben er trots op dat hij zijn droom waarmaakt, hoe spannend het ook is.

kraanvogel tattoo
Done!

Liefde en trouw

Die trots sluit gelijk aan op de andere betekenis van een kraanvogel. Liefde en trouw. Rinke’s verhaal stond laatst al in de krant. Het was niet makkelijk voor hem om mijn liefde te winnen. Wat heb ik lang de verkeerde kant op gekeken. Stom! Hoewel, misschien dat deze moeizame start juist laat zien dat het zo moet zijn: onze liefde voor het leven. Toch?

Waakzaamheid

kraanvogel tattoo
Na een paar uurtjes, het rode is verdwenen. Tevreden!

Het klinkt allemaal zo mooi. Geluk, liefde en trouw. Toch keer ik weer terug bij gezondheid. Dit keer mijn eigen gezondheid. De afgelopen zeven jaar werd de tinnitus in mijn hoofd luider en luider. Onlangs bleek bij een gehoortest pas hoeveel luider. Vijf jaar geleden ging de gehoortest nog uitstekend. Ik hoorde alle piepjes buitengewoon snel. Conclusie: een topgehoor! Een paar weken geleden onderging is weer een gehoortest. De externe pieptonen op dezelfde frequenties als de tinnitus-tonen bleken lastig te onderscheiden. Pas als de toon boven de 40 db kwam meende ik onderscheid te kunnen maken tussen de onderbroken toon uit de koptelefoon en mijn eigen continue geluid. Ik schrok daar wel van. Het lawaai in mijn hoofd is dus met tientallen decibellen gestegen. Houdt dit nog op?

Het is dus nodig om op mezelf te letten. Waakzaam zijn op mijn eigen gezondheid. Af en toe even op de rem trappen. Alle ontwikkelingen om me heen zijn interessant. Ik ben graag bezig met van alles en nog wat en kan dan de rem even niet vinden. Die rem…die staat nu dus op mijn pols. De kraanvogel waakt. Zorgt ervoor dat ik aan mezelf blijf denken. Niet door blijf rennen, maar soms ook even wandel.

Nou, daarom dus.

Oh en het antwoord op vraag twee: nee, het deed geen pijn.

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.