Amersfood

Wat een verschil! | Beugelbekkie II

Het verschil is zo goed te zien. Nu al! Ik ben net zes weken op weg en sta versteld van de vooruitgang.

Mijn beugel. 

boksDe eerste vier weken had ik alleen maar vier slotjes. Nee, dat lieg ik. Eigenlijk zijn het er acht. Maar de vier slotjes op mijn achterste kiezen doen nog niets. Af en toe blijft mijn wang aan zo’n slotje hangen, maar enig nut is er die eerste maand niet. De vier slotjes op mijn voortanden wel. Vanaf dag één trekken ze de boel recht, is het alsof iemand een stoot tegen mijn kaak heeft gegeven. Het voelt permanent of er iets irritants tussen mijn tanden zit. Ik heb de enorme drang continu te flossen, maar er zit niets tussen…het is de frictie tussen mijn tanden, die met urgentie het juiste plekje opzoeken.

Na een maand worden de draden erbij geplaatst. Deze draden met veer zijn eigenlijk de moderne variant van de buitwenboordbeugel, lees ik op de kinderversie van de website van Ortholuna. Ben ik even blij dat ze daar een vervanger voor hebben…had mezelf niet met zo’n unit op mijn hoofd zien lopen. Twee van de vier slotjes op mijn kaken worden bij het spel betrokken. De buitenste twee staan nog even buiten spel, die zijn volgende maand aan de beurt. Tenminste, dat denk ik. Peter – orthodontist – sprak in een soort codetaal tegen de assistente. Ik kan het dus mis hebben, geen kenner van orthotaal, maar ik heb het vermoeden dat hij met ‘8’ de achterste slotjes bedoelde, want hij had het over ‘nu 7’. Ofzoiets. Tja. Maakt ook niet uit, dat draad, met veren. Na een maand gammele voortanden schuifelen de kiezen nu ook mee.

Dromen…nachtmerries

nachtmerrie

Als ik mijn tanden tegen elkaar doe (onder tegen boven) voelt het als een nog net niet uitgewerkte verdoving. Mijn tanden zitten volgens mij ook het los. Ik droom elke nacht wel een keer dat de beugel kapot gaat, in onderdeeltjes uit mijn mond valt of zelfs inclusief tanden. Ik word dan wakker met mijn lip half tegen de bovenkant van de slotjes geplakt. Als ik mijn lip goed wil doen blijkt er vaak een stukje vast te zitten in een veer. Door mijn droge mond zitten de slotjes vastgeplakt aan de binnenkant van mijn bovenlip. Als ik dan zo slaapdronken mijn mond weer in normale stand probeer te krijgen voelt alles vast 100x ernstiger dan het in werkelijkheid is. Mijn tanden vallen niet uit mijn mond, zelfs die slotjes niet. Het was allemaal een droom. Een nachtmerrie.

Het verschil…wauw!

Het verschil beugelbekkie

Overdag heb ik nergens last van. Ja, het schuifelen en duwen voel ik wel. Soms pijnlijk. Ik kan niets afbijten met mijn voortanden, die zijn te gevoelig. Maar dat is alles. De wasbolletjes zijn (nog) niet nodig en geen blaren of wondjes aan de binnenkant van mijn mond. Nog niet, want wat gebeurt er als over een paar maanden de totale slotjesbeugel in mijn mond zit. Dat zien we dan wel weer. Het effect tot nu toe is verbluffend! Een foto maken is wel een drempel. Ik vind mijn tanden niet zo mooi, maar vooral mijn ondertanden, dus dit is nog wel te doen. Laag drempeltje. Zie het verschil. Vooral de rechter (voor mij linker) hoektand. Het draad tussen snijtand en hoektand stond toch wel in een behoorlijke hoek. Na zes weken is het draad aanzienlijk gezakt. Bizar! Ik had nooit verwacht dat het zó snel zou gaan!

En de tinnitus?

Ja, dat is wat iedereen vraagt. Merk je al verschil? Ja en nee. Om met ‘nee’ te beginnen: het geluid is niet zachter. Het testbeeld staat nog 24/7 aan. Ook de hyperacusis wordt niet minder. Bij vlagen heb ik enorm veel last van de geluiden om me heen. Thuis, op het werk, buiten…

Maar ‘ja’ er is wel verschil. Minimaal, maar het is er wel. De scherpte! Normaal klinkt dat testbeeld alsof de juf met haar nagels over het schoolbord krast. Dat krassen, dat is minder. Is het echt of zit dat tussen mijn oren? Wil ik graag verschil merken?

I don’t care

Al maak ik het mezelf wijs, effect is effect! Maakt me echt niet uit. Als ik mezelf zo voor de gek kan houden dat de herrie stopt, ook goed. Call me crazy, maar voor stilte heb ik dat wel over.

Hopelijk zet dit zo door. Over twee weken weer controle. Nieuwe draden, weer terug op spanning. Deze beugel zou een half jaar nodig hebben. Ben benieuwd of ik op schema zit of dat het toch sneller gaat dan verwacht. Bij mij gaat het in ieder geval veel sneller dan verwacht. Wat een goed besluit was dit. Geen seconde spijt!

3 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: