Wat nou als…?

Vantholt (10 van 10)We hebben een denkertje thuis. Daar waar Jelka meer het ‘C’est la vie‘-type lijkt, denkt Mirthe over alles na. Alles. Dat begon zodra ze kon praten. Niet zomaar bang voor Malafide uit Assepoester, maar panisch. “Wat nou als Malafide hier komt?” Iedere avond vaste prik voor het slapen gaan. En maar uitleggen dat het een tekenfilm is. Een sprookje. Niet echt.

Dát heeft ze inmiddels wel door. Ze kijkt naar films die ik behoorlijk spannend vind. Als ik dan vraag of ze daar niet bang voor is zegt ze: “Mama, het is maar een film hoor!

Het jammere is alleen dat die Malafide plaats maakte voor de meest afschuwelijke andere berichten. Een half jaar lang riep ze me vanuit bed naar boven. “Wat nou als opoe dood gaat?” Tja, wat zeg je dan? Nog geen half jaar later werd haar angst werkelijkheid.

Zie je wel!

Mirthe pikt alles op. Dat er steeds meer jongens messen mee naar school nemen: “Is dat ook bij ons? Wat nou als er bij ons iemand aanbelt en hij heeft een mes bij zich? Mama, niet open doen hoor, als de bel gaat!” Bij de buren van een meisje uit de klas is ingebroken: “Wat nou als er bij ons inbrekers komen? Wil je niet te veel lawaai maken als ik op bed lig, maar wel af en toe laten horen dat je er nog bent hoor!

De boze wolf

Een tijdje terug werd ik op school door meester Marc aangesproken. De week ervoor was Mirthe erg verdrietig en stil. Hij vroeg haar wat er aan de hand was, maar dat wilde ze hem niet vertellen. Ongerust en betrokken als hij is, vroeg hij mij of ik misschien wist wat haar dwars zat. Na lang nadenken schoot het me te binnen. De wolf.

We hadden al uitgelegd dat het niet in de buurt was, dat zo’n wolf echt niet zomaar in de achtertuin staat. Maar in de klas wisten ze het natuurlijk ook allemaal! Er volgden vele stoere verhalen. Eén vriendinnetje maakte het wel heel bont. Ze beweerde dat ze met haar moeder op de snelweg reed en dat er twee wolven op het dak van de auto sprongen, die het dak open wilden bijten! Haar moeder had even goed gas gegeven en toen gingen ze weg.

Dit trof Mirthe zo erg, dat ze de hele dag stil in de klas had gezeten en ’s middags huilend haar verhaal deed bij mij. Ik moest haar op de website van RTL laten zien dat de wolf inmiddels het land uit was, want op mijn woord geloofde ze me niet.

Is bliksem gevaarlijk?

Mirthe pikt veel op uit het journaal (ja, ook het jeugdjournaal). Beslissen om je kind van 8 jaar dan maar geen journaal te laten kijken is lastig. Op school bespreken ze alles. Op dit moment breekt ze haar brein over natuurrampen: aardbevingen & orkanen. En dan ging het afgelopen week ook nog onweren. “Ik ben bang voor onweer! Is dat dichtbij?

Tot eergisteren kon ik haar nog geruststellen. Zeggen dat het bijna nooit gebeurt dat de bliksem bij een mens inslaat. Maar wat moet ik nu? Nu gisteren twee jonge meiden – praktisch om de hoek – zijn omgekomen door een blikseminslag? Een inslag die uit het niets leek te komen? Ik zat in Leusden op mijn werk en hoorde de klap. Eén klap, meer was het niet. Zomaar. Verwoestend. Bizar.

Wat nou als ze binnenkort weer vraagt of het gaat onweren? Wat als ze dan de volgende vragen stelt: “Is dat gevaarlijk? Kun je daaraan dood gaan? Wat nou als ik buiten sta?” Wat zeg ik dan? Ons denkertje levert ons ook wel breinbrekers op, dat is duidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to Top
%d bloggers liken dit: