Amersfood

What a difference a fridge makes

De oude was op. Nee, laat ik het anders zeggen. Ik was op. Door de koelkast. Door de herrie die de koelkast produceerde.

Toen we het huis kochten, kregen we de koelkast erbij. Nee, geen nieuwe. Het was onderdeel van de keuken. Maar dan los. In de keuken staat een prachtig gasfornuis. Zo’n grote, rvs. Solitaire. Daar hoort een koelkast bij. Eveneens rvs. Door de opstelling van de keuken is de koelkast de overgang van keuken naar woonkamer. Een soort baken.

ba•ken (het; o; meervoud: bakens)

1 merkteken dat het vaarwater aangeeft, bv. een ton, paal

2 richting- en waarschuwingsteken op een weg

Een waarschuwingsteken werd het zo onderhand wel. De koelkast maakte steeds meer lawaai. Bij het aanslaan van de koelkast start er een soort introductiegeluid. Een heel irritante hoge trilling. Na een tijdje sterft dat weg om alleen nog te brommen. Die introductie duurt steeds langer. Het brommen ook. ’s Nachts kon ik moeiteloos met mijn ogen dicht de keuken vinden. Het baken zorgde daar wel voor.

Maar ja, ik hoef ’s nachts helemaal niet in de keuken te zijn. Ik heb ook geen baken nodig. Sterker nog, ik hoor al veel te veel. De koelkast was voor mij al lang geen hulpmiddel om mijn etenswaren langer te bewaren. De koelkast werd een last. Na een lange tijd vol irritaties was nu de maat vol. Er moest een geluidsvriendelijker exemplaar komen!

Zo gezegd zo gedaan. Op sites vergeleken: inhoud, A+, A++, A+++, aantal decibellen, enzovoort. Keuze gemaakt. Bestelling geplaatst. Vier dagen wachten op de verlossing. Nog heel even en ik kon weer werken, televisie kijken en leven in de woonkamer zonder de tinnitus-versterker.

De bezorging was tijdens een vergadering. Ik zag het whappje van Rinke op mijn scherm verschijnen:

Ik denk niet dat jij hier heel blij mee bent.

peugeot-koffiemolen-bresilWat bleek? De koelkast – met een belofte van 39 decibel – bleek verward met een koffiemolen. Om half zeven was ik thuis. De moed zakte me direct in de schoenen. Om half negen ging het niet meer. Mijn hoofd ontplofte bijna. Met een appje op de iPhone concludeerden we dat er 54 decibel werd geproduceerd. Misschien niet zo’n heel groot verschil in cijfers…mijn hoofd dacht er anders over.
Met dank aan Twitter (en de webcare van Wehkamp) was om half tien geregeld dat nog de volgende dag de koffiemolen weer werd opgehaald en een verse keuze werd neergezet. En wat voor een verse keuze! Vanaf de eerste minuut dat de stekker in het stopcontact zat keerde de rust terug. Nee, rustig wordt het nooit in mijn hoofd, maar deze blije zoemer draagt wel bij aan een betere acceptatie. Hier kan ik mee leven.

What a difference a fridge makes!

3 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: