Amersfood

‘Wil je dat wel even laten!’

Ja hoor. De Sinterklaasbijbel ligt weer op de mat. Hoewel, niet bij ons. Wij hebben een Ja-Nee-Sticker. Nog geen stuiterende kids in mijn huis. Geen geeltjes die tussen bladzijden worden gestopt om de vele wensen kenbaar te maken. Geen uitgeknipte plaatjes in een notitieblokje die in de schoen moet, met wortel. Het hele gebeuren gaat gelukkig nog een klein beetje langs ons huis.

Dat op dit moment niet de kids maar juist de ouders over het speelgoedboekwerk vallen, dat had ik toch even niet zien aankomen. Wat een slimme zet van meneer Smit! Al dagen is het onderwerp van gesprek. ‘Bart Smit doet aan rolbevestiging!’

BartSmitWant hoe erg is het dat Bart Smit hoopt dat je dochter zegt: ‘Zo goed zijn als mama, dat wil ik ook!’? Dat het dan toevallig nu even gaat om een schoonmaaktrolley of stofzuiger…maakt dat het dan gelijk rolbevestigend?
Geen kind die dit zo interpreteert in die Smitfolder. Geen kind die zal zeggen tegen haar moeder dat ze blijkbaar altijd moet schoonmaken en stofzuigen, omdat Bart Smit dat zegt. De enigen die over deze zin vallen zijn de ouders.

Juist! De ouders creëren de rolbevestiging, niet Bart Smit. Ouders denken vóór de kinderen. En als je een ouder bent die zelf al jaren geen fantasie meer heeft, dan haal je de fantasie ook uit het kind. Daar heb ik – toevallig ook in Sintstemming – nog een mooi voorbeeld van. Niet zozeer rolbevestiging, maar wel een bevestiging dat ouders moeten stoppen met deze onzin. Ophef om niets!

Ik was ooit EHBO-meisje bij de V&D. Zodra een ‘2000, 2000 voor de parterre’ door de speakers schalde, liet ik alles uit mijn handen vallen (sorry klant), pakte ik mijn koffer en rende ik naar de genoemde locatie. Vlak voor Sinterklaas trof ik een Piet aan. Een Zwarte Piet. Op de grond. Huilend van de pijn.

Al snel bleek dat ze door haar enkel was gegaan en de zwelling die al snel ontstond wees op meer dan een simpele misstap. De coolpack werden gereed gemaakt, ik pakte mijn schaar om de panty van Piet kapot te knippen, zodat we ook konden zien hoe de enkel er zonder zwart gaas uit zag. Vlak voor ik wilde knippen greep een man mijn arm beet.

‘Wil je dat wel even laten!’

Met grote ogen keken Piet en ik hem aan.
‘Straks zien de kinderen dat deze mevrouw (het was een Piet-in) geen zwarte benen heeft!’
Mijn ogen werden nog groter. Mijn boosheid ook.

Met mijn meest vriendelijke woorden – veel kids in de buurt – legde ik meneer uit dat de veiligheid en gezondheid van Piet voorging en dat als hij zijn kinderen daarvoor wilde behoeden hij misschien niet als ramptoerist moest blijven staan, maar vooral door moest lopen.

Meneer droop af. Ik kon weer verder.

Nadat ik de panty van piet had verwijderd en het coolpack op zijn plaats had liggen, viel het me op hoeveel kinderen er eigenlijk om Piet heen stonden. Er werden wel 100 vragen op haar afgevuurd.
‘Heb je pijn?’
‘Ben je van het dak gevallen?’
‘Krijgen we nou vanavond nog wel cadeautjes in onze schoen?’

Geen kind die zei: ‘Nou ja zeg, je been is helemaal niet zwart!!!’
Geen kind die riep: ‘Ohhhh, Piet is nep!’

Een meisje kwam naast mij staan, trok aan mijn mouw.

‘Mag ik Piet een kusje op zijn been geven? Dan gaat de pijn vast over!’

Vragend keek ik van Piet naar de moeder van het meisje. Ze vonden het allebei goed.
Met kippenvel keek ik toe hoe het meisje Piet een kusje gaf op haar witte been en zei: ‘Nu word je vast snel weer beter Pietje!’

Lieve moeders en vaders. Kijk en luister eens goed naar je eigen kinderen. Zij zullen de laatsten zijn die zich druk maken om rolbevestiging. Simpelweg omdat ze het niet zien. Ja, ze zullen het zien als jullie daar een issue van maken. Dus kap met die onzin. Blader lekker het boek door met de kids, laat ze aanwijzen wat ze leuk vinden. En stel nou hè. Stel nou dat je zoon een roze stofzuiger aanwijst. Dan getuigt dat alleen maar van goede smaak, want roze is toevallig wel de mooiste kleur die er is!

Dus.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: