Ze raadt aluminiumfolie aan

Ondanks de vele baksels zit ik toch weer licht stuiterend door het ruitje van de oven te staren. In de oven staat een cake. Geen zware kost, maar een luchtige cake met yoghurt. Best spannend, bakken met yoghurt. Ergens voelt het wat tegenstrijdig. Krijg je daar geen waanzinnig kleffe, natte cake van? Nou, niet dus!

Als ik na 25 minuten door het ruitje kijk zie ik een prachtige cake verrijzen. Zo eentje waarvan je gewoon ziet dat ie lekker in zijn vorm zit. Dat-ie lukt. Dat het water je in de mond loopt. Dat móet gegeten worden.

Na een stille (of nee, duidelijke) hint op Facebook mocht – schoonheidsspecialiste – Martine een stukje proeven. Terwijl ik genoot van een gezichtsbehandeling, nam zij tussendoor nog even een hapje. Haar tip?

Aluminiumfolie

Ze was bang dat de cake anders snel zou uitdrogen. Smoesjes natuurlijk. Smoesjes om te verbloemen dat het zo lekker is, dat het in één keer op moet. Hap voor hap. Uitdrogen? Geen kans!

Oh, en Martine. Als ik alles goed heb opgeteld kom ik op 1664 calorieën. Er gingen nu 12 stukjes uit de cake. 1.664/12 = 139 calorieën per stukje. Valt best mee toch?

Ingrediënten

  • 180/200 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • snufje zout
  • 2 eetlepels boter
  • 2 a 3 eetlepels Griekse yoghurt
  • 100 gram suiker
  • 1 ei
  • 80 ml melk
  • vanille
  • chocolade
  • aardbeien
  • blauwe bessen
  • Of gewoon het fruit dat jij lekker vindt!

    Werkwijze
    Verwarm de oven voor op 175 graden. Mix bloem, bakpoeder, zout, boter, yoghurt, suiker, ei en melk tot een (dik) glad beslag. Vet een bakvorm in. Ik gebruikte een rechthoekige quichevorm. Je weet wel, met zo’n losse bodem. De bodem heb ik bekleed met bakpapier. Na een paar plakkers is dat een soort van vast vangnet voor al mijn baksels.

    Verdeel het beslag gelijk over de hele vorm. Snij de aardbeien in kwarten en snij/hak de chocolade in kleine stukken. Druk de aardbeien, bessen en chocostukjes (of dat wat je liever in de cake stopt) in het deeg.

    Bak de cake tot de bovenkant verkleurt naar ‘lekker bruin’ en check met een prikker of ook de binnenkant goed gaar is. Ik heb halverwege de oven wat lager gezet. Hoeft niet, maar hou de boel wel goed in de gaten. Alle ovens zijn anders, weet ik inmiddels…

    Haal de cake uit de oven. Duw de losse bodem omhoog, zodat de cake uit de vorm komt. Zet op een rooster en laat de cake afkoelen. Aansnijden en smullen maar!

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Back to Top
    %d bloggers liken dit: